MatriXmethode

 

MatriXmethode: zelf van angsten of trauma’s afkomen

De MatriXmethode is een snelle doelgerichte interventie als je hulp zoekt om van een angst of trauma verlost te worden.

Eén van de voordelen is dat je tijdens een sessie de inhoud van het probleem niet met de therapeut hoeft te delen. Zo hoef je niet diep op de inhoud in te gaan, want dan gaat die inhoud weer de hoofdrol spelen. Zo zijn er weinig woorden nodig, is er geen herbeleving en zijn er geen negatieve bijwerkingen bekend.

Het gaat juist om je eigen, unieke leer/denkproces dat zich in jouw hoofd afspeelt. De focus richt zich op je eigen beleving, dat is wat de MatriXmethode onderscheidend maakt.

Hoe werkt het ?

Een trauma is een onverwachte, ingrijpende gebeurtenis. Het doet een inbreuk op je gevoel van veiligheid. Jij bent de enige die dat trauma op een eigen manier heeft meegemaakt én op jouw eigen manier hebt opgeslagen in het langetermijngeheugen. Tijdens de sessie gaan we naar die milliseconde van het angst of traumatische fragment; dat ene beeld, filmpje of gedachte. Dan wordt de emotionele lading zonder herbeleving, aangepakt, dat wat er opkomt wanneer men weer dat ene moment oproept. Vervolgens wordt de trigger eraf gehaald, neutraliseren het, passen het aan, of het hele plaatje wordt wist en vervangen door hoe jij het wil onthouden in het langetermijngeheugen zonder dat het herbeleefd wordt. Deze stappen worden tijdens het proces uitgevoerd door de gedachten te visualiseren.

Voor wie?

Als je een specifieke hulpvraag hebt: Angsten of trauma voor tandarts, dieren, vliegangst, examenangst, hoogtevrees, faalangst. Dan is de MatriXmethode geschikt voor iedereen, van jong tot oud. Wel is het belangrijk dat je een beleving kunt verwoorden en de gestelde vragen begrijpt en kunt beantwoorden.

Zonder hulpvraag is er ook geen oplossing.”

De MatriXmethode is in 1991 ontwikkeld door Ingrid Stoop. https://matrixmethode.nl